Ваксината срещу коклюш е напълно безопасна за бебетата и бременните жени. Това

...
Ваксината срещу коклюш е напълно безопасна за бебетата и бременните жени. Това
Коментари Харесай

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Ваксината против коклюш е напълно безвредна за бебетата и бременните дами. Това сподели в студиото на bTV новините педиатърът доктор Александър Атанасов.

„ Ваксините са основани като защитно средство против рискови инфекциозни сътрудници. Коклюшът е бактериална зараза, една от най-заразните. Заболяването е изключително рисково за най-малките бебенца – там процентът на смъртност е сериозен “, разясни той.

Д-р Александър Атанасов е безапелационен, че в извънредно редки случаи може да се появи тежка алергична реакция към имунизацията, само че в всеобщо тя се понася добре и е потребна. Родителите не трябва да се опасяват от нея.

„ Тук приказвам за реакция, която е една на милион. Аз не съм имал подобен случай в практиката си “, разясни той.

По отношение на бременните дами той разясни, че имунизацията е изцяло безвредна за тях и за бъдещите им деца.

„ Изцяло разрешено е имунизацията да се ползва на по-малки бебета. Досега първото убождане се правеше по време на профилактичния обзор на бебето. Новородените имат такива прегледи на всеки месец до навършването на една годинка “, изясни още той.

Педиатърът напомни, също тъй че в Неонатологията (веднага след раждането) на бебето се постояват две ваксини – БЦЖ против туберкулоза и такава против хепатит В.

„ Имунната система на бебета на 6-седмична възраст е изцяло пригодена да реагира на имунизациите. Не инцидентно се организират толкоз изследвания преди дадена ваксина да се пусне в здравната процедура “, изясни той на въпрос дали организмът на бебето не се натоварва с толкоз доста ваксини в такава нежна възраст.

Той уточни и какво би станало с бебе, което не е имунизирано, но се е заразило с коклюш. „ Заболяването ще протече тежко, ще се наложи дълготрайно болнично лекуване и за жалост това дете ще е с доста увреждания, в това число може да се стигне и до най-лошия вероятен излаз “, разясни той.

Педиатърът изясни също по този начин, че има едно неправилно разбиране, че когато човек към този момент се е заразил с нещо (независимо дали става дума за коклюш или грип), болестта при него ще протече по-тежко. „ Няма такова нещо. Няма някаква здравна логичност в едно такова изказване “, безапелационен е доктор Атанасов.

Той чака повишение на болните с коклюш след празниците, поради събиранията на хората в по-големи компании. И добави, че сега измежду децата се популяризира скарлатина и варицела.

„ Има доста ефикасна ваксина против варицела и горещо предлагам тя да се употребява. Ваксина против скарлатина обаче към момента няма “, сподели педиатърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР